mArI kaWAn-KAwAn

Tuesday, 31 December 2013

Tahun Baru= tambah UMUR...

Assalamualaikum


tahun baru kelendar owang puteh ma.....
tu tanda tambah umur ikut kalendar masihi.... kalau ikut hijrah lagi tua ape.....

tadi member kol
bukan main nak mengata aku dah tua tahun depan (LAGI BAPE JAM jer)
aku ape g...terus cakap 
"ala ko 25 kn kn kn" sebab die g tua dari aku
bila umur dh bertambah ni mula lah gatai sebut pasal "kawin"
ye r member kitorg ramai dah bernikah beranak pn ado....

al kesah yg lain lak.....
org lain duk sambut tahun baru...aku bakal sambut paper exam yg 1st tok sem ni....
dengan berharap tak de r paper untuk sem hadapan
sebab sem ni last sem.......yahoooooooo (aku x happy pn)...
last sem tapi x de mood nak study, ni semua gara2.......rrrrrrr tak leh ingat...
selagi result final tak kuar bulan 2 tahun depan selagi tu r kot hati ni x tenteram....dasyat ngat tu



doakan dapat jawab final n dapat result yg ok taw....aminnnnn


tadi g libry bkn main ramai manusia...tp aku g teman mmber cari buku bkn study kat situ....baru ler terasa debarannye...hahahhahhaa (gelak menyedapkanhati)....

tepek pic library....huahua....

x pyh tunjuk r org yg tgh  study tu....ni pic wat kenangan di hari akan dtg


tahun ni tak bape menarik sgt pun...

yg menarik
  1. 1st time g luar neraga (indon je pn).....hahhahaha....
  2. 1st time ada pengalaman kerja (practical student jer pn)
  3. dapat baby sedara baru, baby boy, yer dah 7 tahun rasa nya mak ayah aku x de cucu baru....best sgt lelaki lak tu...lagi hati gumbira
yg tak menarik tak payah citer




harapan 2014

dapat result yg ok....aminnnnnn
dapat kerja yang ok yang kena ngan jiwa hati dan segala2 nye.... (berharap sgt)
pandai masak
semakin matang....yolahhh
ketemu jodoh (hahhahhaha, gatai).....


 ha 2014 dah tak sabo dah tu






GOOD BY 2013
WELCOME 2014


tatatititutu.........daaaaaa
















p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Wednesday, 25 December 2013

LABeL 2014.... =)

Assalamualaikum

disebabkan printer yang bertahun2 tak guna tu dah blh digunakan balik..... jadi boleh ler melabel label label




tapi tapi............ sadissss ade ink hitam jer..... 

nak.... RM 2.... hahhahahhaha =P









p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Saturday, 30 November 2013

Adakah AnDa Hebat MenGira?: Jom Join "Count The Books Giveaway"! Mama Liza

Assalamualaikum

Giveaway ini tdak perlu mengira menggunakan kalkulator  canggih manggih seperti kalkulator saintifik
tidak juga meletakkan syarat A dalam matematik  mahupun Add Math dalam SPM...

syarat nye sangat mudahhhhhhhhhhh
klik cni blog mama liza (nama lbh krang ngan aku ler) untuk keterangan lanjut....







nak taw ape hadiah nye.....

leleh air  liur korg tgkkkkkkk.....

jeng jeng..... g lah intai blog mama liza tu....

aku joint atas sebab musebab

1: kira buku je kn kn.... i love books masuk kedai buku kompem boleh berjam2
2: jujur aku joint sebab hadiah dia besttttttt....sesuai r untuk aku yang bercita2 nk belajo masak after Dgree bulan 1 tahun depan (ye lah sgt)..... ye lah org kn kata pompuan belajo tinggi melangit kalau masak pn tak taw...tak taw lah nak ckp.... kawan aku lak kata pompuan x pndai  masak benti jadi pompuan lah...sentap mak nak...kui kui kui.....



ok joint jgn x joint.....kita lawan sape plinggg hebat mengira........



Dapat lah hadiah saguhati, tak dapat hadiah saguhati hadiah utama pun jadilahhhhhhhhhhhh
...aminnnn...hahahhahahha












Sunday, 6 October 2013

tasBih DigiTaL

Assalamualaikum

ni tasbih bukan biji2 tu
pijit2 kuar nombo
so taw lah jumlah tasbih kita
yg aku suka ade lampu
sebab leh pakai diwaktu mlm 
hatta di dalam selimut mahupun bawah katil 


klau ko ade  anak kecik...dgn guna tasbih ni leh lah ajo dorg guna nombor
yg ni ade bekas mcm pic tu, aku mls nk snap pic byk2, so leh campak dlm beg
mudah dibawa kemana2
rasanye leh pakai mcm jam tangan tu
ade button  tok korg picit-picit
ade button reset untuk padam kiraan zikir
ade button lampu, lampu led kot rase nye 
yg aku picit tu warna biru
housemate aku jual bkn aku
RM 10 satu biji (1 unit) TIDAK termasuk kos penghantaran/pos

kalau korg nk beli nnti aku tanya roomate aku

klau nk jimat harga pos korg share r dgn kawan2 korg or family
leh buat hadiah kepada insan tersayang

beli bagi kat aku pun blh (kesitu plak)

*aku pn x beli g...baru je tengok 

(^_^)
jgn marah







p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Friday, 27 September 2013

1st tiMe: mEnAng GiveAwAy

Assalamualaikum

alangkah indahnya hidup ini
bila aku menang giveaway ini
oleh itu ku kongsikan di sini
hahahahaha (gelak-gelak *sebab aku je yg paham)
aku adalah diantara 9 peserta yg bertuah
dgn no bertuah aku ialah 12....
tak caye ke??? tgk sini

tq kepada ryyhan.blogspot.com sebab buat giveaway ni
apa yg penting??? ofcoz r aku dapat hadiah tu dari majalah zinio
(^_^)
disebabkan kemurahan hatiku yg suci lagi murni (dah x de sape nak puji, puji r sendiri)

ko tgk ler pic vogue living from zinio ni
mls ler nak tulis panjang2
mcm ade org nak bace nye....

ini muka depan


bunga2 cinta tak kan layu...namun kan pudar kerana usia nye....

kelas ko kak jah...x men r paip biasa...golden u...awok ado??? aku non ado

x blh gulik gelantang, kemungkinan beso nye di skodeng oleh makhluk2 seperti ungas itu ado

walaupun kecil, namun kurasa budget membikin itu dapo beso 

  ringkas san bergaya...mutu keunggulan

saya suka saya suka.... nak rrrrrrr....


cantik...namun mgkin x sesuai pada diri ku....suasana serius beno dipandangan mataku ini


aku nak kerusi tu laaaaaaaaaaaaa.....putih, tulus, suci, lagi murni....ohhhh aku tertawan


        aku suke lukisan itu (lukisan ke?)



apa2 pun aku dapat dgn percuma (percuma sape x suke kn?).....dgn hanya sedikit usaha je lak tu
ada sape2 nak wat giveaway sesimple itu???
jgn malu jgn segan suruh aku joint...
hahhahahhahha



p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh 

Friday, 20 September 2013

1st time daki BukiT


yo yo je daki bukit...org len siap tawan gunung everest g tak kecoh pun
hahhahhaa.... bukan ape, x penah....
cissss dah bebulan g baru nak cite....
ye r selama ni g gunung mat cincang nun kat langkawi tu naik kereta kabel (ko gagah ke nak daki, ade ke yg buat), bukit larut naik kete tu (ala sape pnah naik taw r)....kali ni daki sendiri oiiii
dengan lama tak g jogging or bersenam nye, tetiba nak panjat bukit...fuhhhhh
member aku time suku jalan dah pancit
leh lak cakap, ''korg naik r, aku tak kut""
perghhh x kan nak bior kan je dia sorg2....
tapi dgn sokongan yg padu lagi jitu (cewahhhh ayat) akhir nya dia meneruskan pendakian....fuhhh lega
aku excited kot nak naik, 
ye r, pagi buta kol 3 pagi dari sini sampai sana kol 5pagi (gelap gelita g kot), x kan nak ngalah kot, sian kakak driver kite drive jauh2 kot


dengan penat lelah dan usaha yg tak mengenal kalah akhirnya bukit broga ditawan juga
cissss BROGA HILL je pon...

nah nengok je r bukit lalang ni
lalang je yang ado

gelap g  waktu ni

matahari mau terbit


dah ade yg sampai dah pun


mls ler nak susun pic ni dr awal korg tgk je ler




besok bangun pagi jalan mengengkang...g kelas member duk kata,
''Korang ni jalan mcm orang dalam hari"
helllo jeles le tu x dpt ikut



walaupun penat rasa nak g lagi....

p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah

Friday, 6 September 2013

isu: Kongsi DApur



gambo: uncle google

korg suka tak share dapur????
maksud aku ni, time ko nak masak, time tu pun ade org len menyempit/menyelit kat dapur tu,
ko nak masak dia pun nak masak, tak kesah r, adik ko ke, abg ke,kwan or sape2 jer,
time ko nak masak, dia pun masak time tu r  mungkin terhasil dialog mcm ni

dia: tolong kupas bawang lebih, aku nak guna,
dia: capaikan pisau tu, aku nak potong cili,
dia: apesal ko masak mcm tu ek? sepatut nye mcm ni la....bla bla bla
dia: pesal ko guna lesung batu, guna je r blender cepat sikit
dia: sebuk nak kacau2 gulai ko tu
dia: pesal ko masak lambat sgt??

PENAH RASA MACAM NI????
or 
KORANG TAK KISAH PUN

tetibe lak aku terpikir, kalau org yg rimas masak ade org len kat dapur and dia terpaksa seumur hidup share dapur ngan family mentua nye, mcm mana ek dia handle?????





p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah

Friday, 30 August 2013

TaNDa pUteRA: AkU dAh TeNGoK SeBElum KUAr PAnggUNG g... =P

dah bebeulan dah dpt tgk tanda putera (itu pn nak kecoh ke???) 
1sttime tgk citer sebelum kuar panggung
bkn ape free kot, tak payah tgk kat pawagam....hehhehhehe
ni name nye rezeki jd student..... ditayangkan atas initiative pihak U ler....
perghhh bg aku x perlu lah cerita ni di politikkan, seperti yg umum taw, tayangan nye di tangguhkan sebab campur tangan sesetengah pihak...aku x nmpk pn sgt unsur politik dlm filem ni
just tunjuk pasal kepimpinan ngan sejarah dulu....cuma sesetengah pihak sensitif pasal 13 Mei tu kot...
ala benda dah betul....terima jelah....TERIMALAH.....ohoiiiiiiiii
sumber: uncle google
ade part sedih, terharu n mcm2 g r....aku rasa kalau jiawa sentetip memg menitik air mata r....
besok merderka.........merdeka...........merdekaaaaaaaaaa......(bukan merdeka ler, tapi hari kebangsaan)
korg yg kerja merdeka r esok kn kn kn sebab esok cuti...senyummmmmmmm lah ramai2.. =) ..aku x merdeka g sebab ade 1 sem g.... =(...
apa apa pun selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 56  
Malaysiaku Berdaulat : Tanah Tumpahnya Darahku

meh tempek sikit gambor bendera

sumber: uncle google
berkibarlah...berkibarlahhhhhh...jalur gemilang

p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah

Thursday, 29 August 2013

ABC KOREA vs ABC MALAYSIA


dah lama x makan ABC..... (lap air liur)....nak nak g ABC korea (aku yg bg name ni)..... name korea nye aku lupe ler  (x kuasa nk mengingat nye pun) =P......dgn cuaca yg panas ari ni...algkah indah nye


sumber: pakcik google

yg atas ni Malaysia punya, normal lah kn biasa ade kacang merah, kacang2, sagu2 besar warna warni, sirap, susu, jagung,....nak glamour g ade ais cream........




yg ni KOREA mari...

lain bebeno, ni simple jer, tapi ramuan berbeza, yg same cuam ais, tp yg beza nye ais malaysia dr air tawar yg ni ais nye dr  susu/ air hotlick (dr rasa tekak aku r)...pastu ade pulut hitam, taufu fa ngan serbuk nestum... sedappppp walaupun simple


kat kampung mane de, nak tunggu r g KL....hua hua hua....( nk g beli abc malaysia pn malas) grrrrrr




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah

Wednesday, 28 August 2013

LaBeL untuk Organize RumaH aKu YAng AkaN daTAng....


seronok menegok blogger yang duk mengorganise rumah dorg ni.... cun cun rumah depa
aku rumah pn x de...duk menumpang umah parent.... study pn x hbs g... blum tibe nak kumpul wang mau beli rumah mcm korg tu.... pandang je ler mampu....sobs sobs...oh sadis nye...

sonok aku tgk korg duk label2 barang.... rumah sendiri wat ape pn blh tak gitu oii????

tak dpt wat tgk pn jadi ler... tadi duk menggoogle-google label2 ni, x de makne nye aku nak design..lain ler ade rumah sendiri , leh wat lain dr yang lain walaupun hasilnye hodohhh tahap cipan z...hehehhee

ni lah hasil dr menggoogle, menpinterest (ape punya bahasa ler)....

yg ni tema apple...yum yum....(leleh air liur)...lap sekejap... =P

simple jer kn....

yg ni lg simple....kena edit bg meletop sikit...

ni pun simple, korg pun leh buat kot

yg ni dah siap ade tulisan....kalau nak yg kosong nanti lah aku upload sesi ke-2...


nak print x de rumah g...printer lama pn tak taw ok ke tak..tapi x de int...so...biar jer r wat pekasam kat blog ni untuk rujukan yg tak taw lah bila...kuang kuang....









p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah

Wednesday, 21 August 2013

PERLU KE BEGITU~ walau siapa pun kita



tak kesah r ko boss ke...jawatan tinggi melangit ke ape ke..... rasa nye perlu ke ko nak tinggi suara kepada org bawahan kau...hanya pasal isu yang remeh temeh....kat depan org lain kot..termasuklah org baru yang memg x lama kat situ..... sila lah guna cara yg lebih berhemah supaya tak jatuhkan air muka org lain.... kalau org tu betul2 buat salah takpe...dengar lah penjelasan org dulu...ni tak nak dgr ckp ko...ketua x selalu ye betul, dorg pun kena memperbaiki diri....rasa nya semua org kena mcm tu...... org lain boleh hilang respect r kalau mcm gitu.... x professional langsung...


baru  1st time keje (praktikal) dah dpt tgk mcm2 drama n gelagat manusia..... hope suatu hari kalau aku jadi pegawai or someone kat tempat keje x r mcm tu..... aku tak sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........


p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah

Saturday, 6 July 2013

KAlaU dAh BeRbUNga taK paYAh SiRam



kalau pokok bunga ni dah berbunga tak payah siram...

cuma ketekunan dan kegigihan penanam pokok bunga ni jer yang diperlukan time mula2 nak tanam...

yelah tanam pokok sampai bebunga.... mestilah kena sabar.... start dari tanam biji benih sampailah tunggu pokok berbunga

bila dah tumbuh bunga tak perlu buat apa-apa dah...siram tak payah, baja lagilah tak payah (kenapa tak percaya?)

saaat berbungalah yang paling ditunggu-tunggu  oleh penanam pokok bunga tak gitu cik lijah......

time pokok mengeluarkan bunga itulah saat yang paling indah...yelah segala penantian akhirnya terlaksana....

nak nak pulak tgk si bunga kembang mekar.... fuhhhh best kotttttt

jom r tengok bunga yg x payah siram tu....dah berbunga biarkan jer...

RomAntic BEdROOM.....Bilik Aku Ler Tu


adekah anda mengimpikan bilik tidur yang romantik, mewah atau moden?

oleh itu aku bawakan khas gambar bilik  yg romantik tapi x ler moden mane, mewah tu tak pasti sebab x taw harga....huaahuahuawaaaawaaa..... =P

romantik di  mataku belum tentu romantik di matamu... ini kerna cita rase kita berbeda

ok cik tipah, cik senah ataupun mak gayah...kome tgk je lah

merah nye mak ngah....sanggup ke kome...edak ler teman.... romantik ler sangat...hehehehe

moh nengok yg ni plak...

piwettttttt......romantiknyeeeeee (dlm pndangan bijik mate aku)... so sweetttttt..... 
tp carpet tu kalau warna merah lg cun kot....

 alalala....nice je warna dia...comel jer...berkenan dihati...walaupun seperti warna pink (ke memang warna pink?)...aku x suke pink....tp cun lak nengok nye....terbuai buai aku...huhhhh

ha....warna hijau lak....romantik ke???

tapi redup mata memandang...seolah-olah berguling di atas rumput yang indah sambil memerhati bunga ros nan merah....cewahhhhhh.....


purple yg romantik...suke carpet tu...dpt free kan best...hehehehe.... best kn dpt bilik tidur warna ni

ni pun sama....cun giler la warna dia.... gua x cakap banyak r..sure masuk terus guling2 sambil berangan memeluk bintang di langit....hahahahhalalalala....=P

compem ni bilik aku....saje bagi org lain tumpang (nampak beno nipu nye kn)....
seperti berasa di dalam ais yang beku (dalam eskimo kot)..... warna ais kn.... saya suke saya suke.....


dapat yg mcm ni pun dh bersyukur sgt...nice, simple.... tp romantik ker??? yg penting suke tak gitu cik tipah oiiiiiiiiiii



yg ni romantik ker??? mcm duk kat dasar laut...biru gitu..saje tempek sebab suka warna die..... nmpak moden sikit (iye ke?)....


korg suke yg mana????

yg penting bilik bersih, kemas , selesa serta suci muci dr segala najis dan kekotoran.....=P

source: abe google

mintak maaf sekiranya gambo tersebut same ngan bilik pak mat tempe ke ataupun rumah kak limah



p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah

Saturday, 29 June 2013

PEndErMA Di CaRi!!!!!.....True StOrY!!!!




Ini kisah dia.....

bila sebujur tubuh sudah sempurna.....

tapi atas sebab musebab yang x pasti....akhirnya dia kehilangan sebelah matanya

amat menyedihkan dari memiliki mata yang sempurna...namun.... sudah itu takdirnya....

sapa mahu derma??????

derma sebelah mata untuk dia

tanpa sebelah mata  x sempurlah dia...

amat menyentuh perasaan...ermmmmm

ape je yg aku blh buat.... hanya memandang dengan penuh simpati...

takkan nak derma mata aku kot....kerna aku pn memerlukan mata yg sempurna

ooooooooohhhhhhhh  mata

korg lihat lah dia ni... jgn ngeri lak

dgr lah luahan rasa dia...






Thursday, 27 June 2013

SeDiaKan PAyung SeBeLuM hUjaN....



al kesah sewak tu kecil dahulu..... cewahhhh

suke beno time dulu nengok ade satu dua movie kat rtm 1 or 2 tu.... rancangan movie+guaman tu...lupe name nye...hehehehe

nak jadikan kesah..ade ler kes pergelodakkan rumah tangga, bila suami tak reti reti nak bg nafkah...

ye ler semua nak tuntut mesti kena ade bahan bukti...

tp nasib baik ler si isteri tu dah jadi tebiat nye akan senarai kan semua pembelanjaan harian nye start dr membujang sampai ler terbawak2 tabiat tersebut bila berumah tangga


so disebabkan segala resit2 yg disimpan maka dpt lah dia menuntut nafkah untuk anak2 nye


tp ialah naik teksi, bawak anak mkn kdai mamak....ade ke resit??? 


tp bukan semua org suka simpan resit kn kn kn kn?


tapi aku mmg simpan resit and buat kira2 budget belanjawan bulanan....



ni buku kira2 aku ek...bukan yg 555 tu k up sikit....tp x ler mcm korg tu siap fail2 gitu... aku kat jimat (bkn kedekut)



hehehe......"belanjalah dengan sebaik-baiknya".... =)

hahahhaa.....x de maknenye...lari gak budget tu....x pe lari ke perut...hehehe

senaraikan lah segala barang beserta bukti pembelian ok...

aku siap highlight kn lagi tarikh n jumlah pembelian...hahahha


 stepler selagi resit2 tu....hahahha.....

aku sorg je yg paham aku nye kira2 ni...kompem kome semua x paham


ni kalau cikgu akaun  aku masa sekolah aku tgk ni kompem angin satu badan....

silap2 dia ckp mcm ni "macam ni kamu buat kira2, sapa ajar kamu buat mcm ni, ade saya ajar kamu buat macam ni.........

hahahahhahahhahha (gelak jahat)

maafkan saya cikgu maafkan saya cikgu.......




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah.....mmmuahhhh