mArI kaWAn-KAwAn

Sunday, 23 February 2014

1st time ke luar Negara



Assalamualaikum

Hanya menaiki pesawat air asia dari lapangan terbang LCCT dengan memakan masa lebih kurang 2 jam sudah mendatangkan keterujaan kerana buat pertama kalinya saya menyeberang dari sepadan Malaysia. Buat julung kali nya juga, kami  pergi bersama keluarga pakcik, ianya seolah2 ibarat ‘family trip’. Ketibaan kami di sambut oleh pemandu pelancong dan pemandu kenderaan. selepas itu percutian 3 hari (4 hari ke?) 2 malam pun bermula....

sila lahan gambar di bawah untuk mengetahui tempat yg dikunjungi.... =)


lcct


air terjun lembah anai, dikatakan airnya dapat menyerikan wajah


tasik singkarak, sekiranya anda tenggelam keselamatan anda tidak dapat dijamin




sarapan pagi yang simple




pusat dokumentasi dan informasi kebudayaan minangkabau, di sini anda akan diterangkan berkaitan dengan adat istiadat minangkabau, perbezaan adat pepatih dan temenggung



kawasan luar pusat tersebut


di sini anda boleh menyewa baju untuk bergambar....



pelamin perkahwinan minangkabau





antara kedai makan yang popular dikalangan pelancong



makanan minang yang sedap dan lazat..... gulai ikan yang menambat selera




kedai makan di atas air



masakan minang, sekiranya ingingkan minuman sejuk anda kena order n byr sendiri kerana tidak termasuk dalam pakej




pertama kali menunggang kuda di perkarangan intano basa pagaruyung



di hadapan istana basa pagaruyung, kaum2 ibu yang berniaga buah-buahan yang segar. buah avocado yg sgt besar pun ada di jual. malah di seberang jalan turut ada yg mnjual air dan buku2, seperti karya hamka.



menara ini dipanggil jam gadang, gadang membawa maksud besar


tempat membeli belah, iaitu pasar atas. amat berhampiran dengan kawasan jam gadang. banyak hasil kain sulaman dan telekung dijual di sini....


salah sebuah masjid di sana 


sebuah bas yang membawa remaja berlibur. comel kan?

kedai kopi, dibelakang nye ade pemandangan yg sgt cantik dan tak disangka2....



di sini juga ada kawasan bagi masyarakat india dan cina. ini merupakan kawasan bagi masyarakat cina


senibina masjid yg agak lain dgn malaysia


nampak tak menarik???

seronok sebenarnye...korg pergi baru taw

padang n bukit tonggi je pun...

poyos giler aku...hahahhalalalala

tahun lepas punya cite lak tu...huahuahuahua

bye....tata titi tutu..daaaaaaa





p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Thursday, 13 February 2014

"GIVEAWAY By Henrietta Jose"

Assalamualaikum





Buku yang saya suka baca adalah:

1. Buku and islamik motivation, like this…. Byk baca start bila dah dewasa…hehhehe =)





2. novel cinta islamik
Jgn pelik lak aku letak novel hlovate tu dalam novel islamik, kalau dah baca baru ko taw…byk karya habiburrahaman and taufiqurrahman al azizy yg aku baca, Indonesia mari…


 3. novel cinta
Sejak sekolah rendah dalam darjah 5 or 6 aku dah berjinak2 baca novel cinta ni oiiiiiiii. Start dengan novel2 siri cinta remaja dan seterusnya novel alaf 21, time2 tu novel alaf 21 semuanya famous. Novel alaf 21 ni dah berpuluh buah aku baca…pinjam kat kawan n perpustakaan, masa sekolah menengah ler paling byk baca nye….
Ala masa sekolah menengah semua novel aku layan, termasuk novel thriller mcm karya ramlee awang mursyid tu, novel sekolah macam meniti kaca, panas salju dan konserto terakhir pun aku layan…hehhehe…novel komsas form 1 dah jiwang kotttt….



4. misteri
Misteri lah sgt, ala novel siri penyiasatan salma tu lah kegemaran hati, sampai dah kertu mcam ni pun kalau ko campak kat aku, aku baca taw, best sgt. Tapi aku tak pernah beli pun, pinjam sudah. Beratus siri dia. Setakat ni non mampu beli oiii… buku n sejarah pun aku layan pe...
sumber gambo: google                                          

And the latest one
Buku bab susun atur kewangan. 
Penting oiii ade ilmu mengurus supaya tak boros, ni pengaruh kakak tempat practical aku
Best buku ni, rasa nak beli 1



ni je ker yg aku ade.... tak banyak..kedekut nak beli....hahhahhaa


Ok kalau nak join giveaway ni sila lah klik kat banner atas tu ok…jom join beramai2…
Semoga aku menang, ohhhh yeahhhhhh….

Pissssttt….. ni novel paling aku cinta, sayang n suka setakat ni, hlovate punya





p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Decoration Bilik Tidur Saya

Assalamualaikum

ni la bilik tidur aku...

simple jer...tapi bagi aku cantik r

ade 1 katik size queen 1 lagi single


ade 2 kerusi kat hujung tu wat lepak2

share bilik ni dgn 2 org sis aku


lampu pun comel2 jer, x payah besar2..


ade dua tv (pic yg satu ni aku google, sebab tu yg ni ade bantal kecik, x adil)
ade tv 2 supaya sorg lagi tak teleng kepala menonton sinetron, same mcm bilik aku yang dalam gambar atas
just nak tunjukkan ade 2 tv and meja make up tu

ini bilik aku hanya untuk 1 malam jer, kat Padang, indonesia ya ibu2

aku g dalam hujung bulan 2, tahun lepas

masih belum mampu bikin bilik rupa ini


bilik ni kat Axana Hotel


lepas check out dari hotel tu, tour guide tu ade tanya, ok tak tidur malam kat situ
alhamdulillah ok

menurut penceritaan dia, hotel ni baru dibina di atas tapak hotel yang telah runtuh sebab gempa bumi yang melanda 

rupe2 nye ade cerita lain disebalik cerita tour guide kitorang tu.... 

hasil googlelan aku yg nak tau hotel ni bape bintang (4 jer pn, itu pun aku leh sesat cari bilik) aku temui cerita lain sama ada cerita dari blog malaysia mahupun blog org indonesia

korg bacalah sejarah hotel ni kat wikipedia indon ni and blog wartawan mazidulakmal ni

hotel ni berhannnnnnn hannnnnnnn tuuuuuuuuuuuu.....


rrrrrrrr nasib baik x de dengar ape2 ...alhamdulillah

kalau taw, mau x tido malam aku kat situ....

sebelum ni hotel yang runtuh tu namanya, hotel ambacang

ade nyawa yang terkorban ekoran runtuh nya hotel tersebut akibat kejadian gempa bumi.....

nak taw kesah lebih lanjut sila klik link tu ek atau pun google jer...

ape2 pun aku suka hotel ni simple and cunnnn


p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Tuesday, 11 February 2014

50 hidup 50 mati, itu kata M.A

Assalamualaikum

pagi2 ari dah terpajak kat klinik tu oiii...

hari ini dalam sejarah betoi r...x penah2 ku buat pagi2 terpajak kat klinik, M.A dia pun x sampai lgi time tu

tak tido malam aku dibuat nye....

nyut nyuttttt...


fuhhhhhh.....subuh2 buta menitis air mata...


sakittt ditambah ngan rasa kebas....


M.A jer ade....doktor non ade..klinik kecik 1 malaysia tu...

dia leh tanya sakittt ke sambil buat bunyi sakit..ishhhhh

ko tgk pun ko taw sakit, p tanya wat pe....

lepas die belek2 jari ku yg comel nan legam tu

tiba2 die kata 50: 50 ye

aku pun terus ...rrrrrrrrr..terkezutttt makcik

50 hidup 50 mati katanya..... x leh nak wat pe..tgk seminggu dua punya perkembangan

dia siap offer nak inject tak, tahan sakit...

uiiiiiiiii xmau inject2.... 

padahal dari rumah dah berazam kalau dia nak inject, inject je r...sakittt oi....

dia siap tanya nak surat cuti....  kalau kat U nye klinik kompem laju aku jawab nak....

kalau die bagi aku nak bagi kat sape??? kat ayah ngan mak ke, mintak pelepasan wat kerja rumah...

makin menghitam kuku aku oiii


malam tadi hapir separuh nak menjadi hitam

yang terkini 3/4 menjadi hitam legam...

dari  menurut kata M.A tu, x taw mcm ne, sebab tempat tumbersaran kuku tu (doktor pun tak penah  guna ayat ni, aku hentam jer) pun lebam dan seperti ada darah beku....so wait n see je la...
tapi aku taw jauh disudut hati MA tu kata kuku ku akan mati

menurut yg berpengalaman kata....nanti tercabut bila dah baik
disebabkan nyut nyut tu nanti dia bernanah dulu...

rrrrrr mau berapa ari aku x tido niiiiiii



dia kasi ubat bengkak ngan tahan sakit...

yang seksa nye ubat tahan sakit tu makan 2 jam selepas mamam...dah r g klinik x serapan

ubat bersarung2 sekali mkan kena makan 2 biji....bila mahu hadam... rasa nak bukak je sarung nye

ubat bengkak kena hisap atau kunyah...aduhaiiii..

uwekkkkkk....

hiduplah kuku...aku x mau kena cabut kalau dia dah meninggal.... walaupun harapan tipis... memandangkan perkembangan yang negatif



p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Accident di dapur

Assalamualaikum

nyut nyut nyut...

aduhai berdenyuttttt oiiiiiiii jari kaki aku ni

accident..pinggan jatuh atas kaki time nak senduk nasi

lebam..rasa nye ade darah beku bawah kuku...

ayah aku seperti biasa x kan menunjukkan  rasa simpati nye

leh dia kata "mcm mana ko wat keje, sampai pinggan blh jatuh"

mak aku siap tanya...habis r nasi berterabur...nasi dihiraukan dari kaki anak dia ni..

aduhaiii nyut nyut oiiii

ade tips tak nak hilangkan rasa sakit ni n lebam bawah kuku tu...


sila abaikan jari aku yg hitam...sebab aku mmg hitam..focus pada kuku je taw...


ayah aku kata...kena cabut r kuku tu..dah berdenyut2...


x mauuuuu

aku hanya mampu sapu minyak gamat jer...


agak2 kalau kekal mcm ni kena potong duit hantaran n mas kawin tak..... ape yg aku merepek ni


sakittttttt oiiiiiiiii


sehingga saat ini....


pinggan x pecah,  kuku aku yg cacat (harap hanya sementara jer)....

nyut nyut rasa ye....adoiiiiiiiii

sadissssssssss

makin berdenyut2..

ya Allah sembuhkanlah....





p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Monday, 10 February 2014

Menjala Roti

Assalamualaikum


hari ni try ler buat roti jala konon nye nak cicah ngan kari ikan lebih semalam

resepi aku kutip kat blog masak2 n olah sendiri....konon2 teror ler tu...

dah siap 1 tunjuk kat mak

mak kata "apa benda ni????"

huhuhu apesal mak aku leh tanya x kenal ke roti jala makkkk oiiiii

ayah aku terus g dapur tgk project aku

ayah aku terus cakap, "pesal roti jala rupa ini kasar2, roti jala halus2, acuan dia beso sgt la tu"

dan mcm2 lagi kata2 yang keluar dari mulut ayah..

seolah2 beliau teror menjala roti jala...padahal seumur aku x penah kulihat dia membuat roti jala

jala ikan penah pernah r....

nasib baik dia salah kan acuan kalau dia kutuk aku macam selalu...


ni lah roti jala tu...


1st time buat oiiiii






rrrrrrrrrrrr dah tua2 pun x pandai masak...macam mana niiiiiiiiiiiii



p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

tangkuban perahu: syurga crochet

Assalamualaikum

mcm2 bentuk ade...

comel2

murah2 taw

die tak guna benang nona, dia ade benang nye yg tersendiri

ade jual di bandung katanya

ade nampak...x sempat nak beli  =((((

masa g padang aritu benang ni kat sana seketui rm5...penjual kat tangkuban prahu offer seketul RM8
mahai oiiiii dia offer...x beli ler...lain r aku expert nak buat nye....

tapi ade aku beli benang jenis lain kat padang ritu








kena pandai tawar.....baru dapat murah...n berbaloi-baloi...


sempat ler sembang pasal crochet ni dengan penjual kat situ...

dia tanya aku pandai ke buat

aku terus jer tunjuk sarung phone aku tu...


dia siap cakap salah...terbalik upe nye aku buat...hehhehe...belajar online je oiii

dia siap bagi name fb dia...tapi gua lupa lorr....kata nya ramai gak org malaysia order online kat dia


kompem aku beli oiiii....rugi tak beli...beg 1, dompet kecik 1....my sis n kawan die borong nak bagi kat mmber2 dorg katanya...

deretan-deretan kedai di tangkuban perahu....penat kaki gue c buk....capet bangat...hehhehe


ni lah tangkuban perahu....hikayat kisah dayang sumbi dan anak nye sangkuriang

situ sgt sejuk...nak plak g time musim sejuk yg melanda.....rasa r mulut berasap bila bercakap...

memg aku suke ler tempat mcm gini

tapi x leh lama2...semput cium bau asap nye....







p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Thursday, 6 February 2014

RuaNG sOLAt: Rakyat Malaysia Perlu Bersyukur

Assalamualaikum


ni akak2, makcik2, pakcik2, dato2, datin2...
nak cite sikit pengalaman yang aku dapat masa g bandung ari tu

cer ko tgk pic ni

ni bukan surau taw.... ni adelah salah satu ruang solat dekat pasar baru bandung indonesia.... ruang ni kalau tak silap selepas turun tangga, ruang diantara tangga pun dorg jadikan tempat solat (ko leh bayangkan kn)
aku rasa ade jer surau tapi tak pasti tingkat or lantai berapa sebab x solat kat situ....

ade ko nampak org malaysia solat kat ruang mcm tu, ruang di antara tangga..
ade nampak kat jusco, tesco, sogo suasana mcm ni...x de kn kn kn... walaupun mungkin surau kat tempat shopping kita berbau pekong atau telekung bertaik lalat

mcm mana pun aku respect kat dorg, still solat walau x kira tempat, siap bwak telekung sendiri,
suasana kat suraunye aku x pasti r, sebab aku tak g kan..

peringatan kat diri sendiri terutamanya: x kira r kat mana tempat yang penting  boleh dirikan solat dengan sempurna walau kat ceruk dunia sekalipun....

insap ler wahai diriku...ko tu dah tua oiiii

lagi 1: kalau aku tersalah info pasal benda ni tolong betoi kan ek...aku baru 1st time g...tak teroka pun semua tingkat kat pasar baru tu nak oiii...mintak maaf ler









p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Tuesday, 4 February 2014

HaSiL TuAiaN 4 haRI 3 malam Di bandung

Assalamualaikum

best woi shopping dekat sana...
masuk kedai je beli..... rambang mata weiii
satu juta tak cukup (rupiah ler)
macam2 aku beli...

ni hasil untuk tiga orang



ini hanya sebahagian nye...
total kg balik untk 3 org adalah dalam 103kg termasuk baju bajan yg kitorg bawak from malaysia
x byk pun kn kitorg shopping..adalah sampai kena tahan dgn pak kastam malaysia mintak cukai...cissss sabo je ler...

nanti aku tunjuk ape yg aku beli
x mahal tapi gua suka lor..


psssstttt

cube korg tgk kain2 ni...giler tak rambang mata...





dgr kata nye murah ler, tak dapat ler harga gitu rupe  kalau kat jakel or gulatis...
contoh kalau kain lining yg semeter rm25 kat malaysia kat sana dalam belasan ringgit malaysia jer

cantik giler kan...
lagi giler kalau ko tak beli oiii
mau kitorg tak rembat...

 terbaekkk r bandung... =)




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh