mArI kaWAn-KAwAn

Saturday, 23 August 2014

Mengendap si Bakawali

Assalamualaikum

Bakawali hai bunga bakawali
mekar kembang di malam hari




mengendap2 malam tadi, sambil membawa lampu suluh seorg diri
melihat bunga yang canik sekali, hanya kembang di malam hari
yang di atas tanah pun tak berkecuali











p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Tuesday, 13 May 2014

"Duo Giveaway By Henrietta Jose"

Assalamualaikum


two prizes that i would like to have  is

 mini rainbow handmade scrapbook n  handmade scrapbook 

Saya nak menang ni sebab…saya nak jadikannya buku koleksi gambar2 perkembangan hidup, kenangan bermakna terutama perkara pertama yg dilakukan dalam hidup, dan yang penting nak dijadikan buku impian, tambahan pula saya x de photo album  rasmi. so scrapbook merangkap album/buku kehidupanku….scrapbook ni boleh di bahagikan kepada beberapa chapter

CHAPTER 1: IMPIAN HIDUP

Contoh
Top 10 SPM sekolah
Diploma, dgree, master, PhD
Percutian, rumah, kereta dan lain2
Dalam chapter ni akan ditulis yg sudah tercapai atau belum =)

CHAPTER 2:
Kenangan yg terindah,  perkara yang pertama dilakukan…..gambar2 senyummmm je kasi tepek situ

CHAPTER 3:
Gambar kenangan hidup, jatuh bangun kehidupanku

“Ketika kecil ku berlari ke tingkap dan pintu apabila terdengar bunyimu, sehingga kau mampu membuat aku jatuh dari basikal kerna ingin melihat susuk tubuhmu, selalu tertanya2 bila aku mampu dan akan menjadi penumpangmu demi melihat awan dan langit membiru”
_sapa sangka saat itu tiba-tersenyum-tanpa bicara- Alhamdulillah, kasih sayangMu cukup indah_

photo by me.ronazil.ab



Dr chapter 1-3 ianya ibarat flashback…… ‘who am I’…. =)

*setiap gambar akan diselitkan kata2 pemangkin kehidupanku
Sekeping gambar seribu maksud……

Semoga scrapbook ni terlaksana supaya blh menjadi kenangan, renungan dan pengajaran bagi generasiku (ayat mcm dah menang =P).

oh ye, kalau nk taw lebih lanjut sila klik baner, jom joint ramai-ramai.....








p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Friday, 9 May 2014

Dilemma Kasut KonVokesyen

Assalamualaikum

ermmm....sgt delima...mana satu yg nak dipakai....
tu baru nak konvo tu...ni yg dinamakan wanita...yo lah sgt
ye lah... ape yg indah sebagai  student selepas menamatkan sesi pembelajaranya... melainkan menantikan detik konvokesyen....ke aku sorg je yg rasa mcm tu???
ye lah dulu masa dip mak n ayah x dpt dtg...masalah transportation kate kn...ni insyaAllah lah dpt g... nak nak g sehari sebelum konvokesyen ade majlis menggondolkan kepala cucunda  baru ayahanda aku(+kenduri kawin sepupu ank buah)...excited org dah lama x dpt cucu...
 berbalik kepada...dilema aku tu....

mana nak pakai oiiiiii

ayahanda tak bagi beli kasut baru...dia kata "kasut ko dah banyak" mane de banyak la.....dah rosak...mengalami proses penggelupasan kulit...hohohoi...

masa nak g beli masa hari buruh kat sogo ritu...dah pulak ada perhimpunan baju merah tu ha...dah kacau program...hanya sempat mengukur jalan masjid india...hahhaha

saat jam 2.25 minit pagi 10 haribulan mei dan sepatutnya aku dah nak tidur kerana nak bertolak p ambik jubah konvo....namun aku masih x mampu untk mmbuat pilihan...kakak2 aku hanya membenarkan 2 pasang kasut untuk dibawa....kata x muat kete...aduhaiiiiii....

 ni jer yg ade.... ni yg ayahanda kata banyak...ohhh tidakkk

 baru pakai beberapa kali....rasa nk pakai yg ni tapi...ermmm rendah dr yg lain, aku rendah takut nampak sgt pendek dlm gambar konvo nnti

dah pakai masa konvo dip....pilihan kawanku dulu

dah pakai banyak kali, turun naik bas, komuter lrt dan sekutu baginye....dah ade penggelupasan...ohhh syg...sgt sedap ini crocodile

x penah pakai...beli disebuah kedai di kota bandung....bila pulang ke tanah air, kurasa...ohhh buang tebiat nye aku mmbeli ini kasut...ade lagi sepasang aku beli...tidak termasuk senarai kasut dilema....

cer teka kasut yg mana aku pakai time konvo nnti....12 mei ade jawapan...ari ni x de jawapan lg

ni baru kasut nak konvo, ape punya olang lah atu ni yaiiii yaiiii...ohoiiiiii

p/s: ku taw ayahanda tak kasi beli kasut baru, kerana sejak dulu ayahanda mengajar kami pakai apa yg ada, berjimat, cermat.....hanya 1....ohhhh sadissss




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Saturday, 22 March 2014

Susun atur: kerongsang @ pin tudung @brooch

Assalamualaikum


Aku susun je kerongsang dalam bekas ni


Tapi susah kalau nak letak mana-mana, makan space lah pulak

Bekas nye besar
Bila bawak g belajar memang letak dalam tipuware kecik
Tapi alangkah sedih nya….bila mereka bertemu maka tercabut2 lah mata nye
Sadisss
Kalau dah tercabut mata, dah cacat….maka hilanglah selera tuannye nak pakai

Byk yang dah hilang, banyakkkkkkkk yg cacat…
Beli rm10 dapat 12 pun byk yg dah hilang….
Dulu berangan nak buat koleksi brooch rama2 ni…tapi hampehhh
Mereka seolah2 hidup, terbang meninggalkan tuannya…hahahhaha
Yg paling bengang jarum berkarat (barang murah kn)…
Dulu masa dip aku g lah padang besar…bukan main byk aku borong….sadisss byk juga yg hilang
Sekrg dah malas dah…ni je yg ada…. X byk pilihan utk dipakai...yg dah lama lg tak da hati nk pakai…huahuahuahua….
Tunggulah dah ada kerja…ade duit sendiri…mungkin bertambah koleksi lagi






p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Monday, 10 March 2014

Antara Faktor Internet Broadband Lambat, Lembab, Perlahan, Tak Laju

Assalamualaikum

berdasarkan pengalaman aku yg x seberapa ni la kan, antara sebab  internet broadband menjadi lembab   (kalau dia lawan lari dengan siput sedut mahupun kura2 naik perahu dia kompem kalah) ialah

faktor kawasan
eleh ko pun tahu kan kan
ye lah kalau kat hutan lawan ngan kawasan bandar (sila jgn bandingkan)
alah contoh kawasan mcm kediaman pelajar ke, ramai sgt guna line yg sama
ni students2 kompem menghapinya, ni lah pengalaman aku..sadisss

kawasan tinggi
kawasan tinggi kat cni bukan lah mcm kat gunung everest mahupun gunung tahan, 
aku bandingkan, dulu aku pnah duduk tingkat 3 ngan 11....tingkat 3 lagi laju woiiii...sabo je la

pakej
ala mesti ko pun taw kan...jgn tak caya ada yg tak taw
aku ada ramai kawan yg guna broadband ni
kalau tanya kadang lupa lah, x taw lah pakej yg dorg ambik...kelajuan berapa......
so jangan lah nak bandingkan ko dan aku....n pleaseee jgn dengki...=P

n lagi satu ko jgn ler bandingkan line broadband maxis ngan celcome (ramai students guna 2 line ni)
seriouss kadang2 celcome lg laju...kadang2 maxis lagi laju.....ye lah kadang2 coverage line dorg pun problem gak...ala mcm nak hantar msg tu

dan problem aku jumpa adalah
MODEM
ye lah modem lah, may b ade yg taw ade yg x taw....contoh x semestinya ko guna line internet broadband celcome, ko wajib guna modem celcome broadband...mcm aku....broadband aku kena curi so aku beli simcard broadband celcome, tapi aku guna modem alcatel n sis aku pun guna cimcard broadband celcome tapi modem vadafone....
kalau aku masukkan simcard aku ke dalam alcatel dia lambat n lembab (mcm sekrg lah) tapi kalau aku masukkan dalam modem vadafone tu lajuuuuuuuuu je.....

kalau ko nye broadband lembab, cer ambik simcard broadband masukkan dalam tepon...laju jer banding guna broadband nye modem tu....tapi aku nye fone x best nak on9 kecik comel mcm tuan nye (uwekkkk =P)


pistttt: dulu masa diploma aku lah org yg selalu call celcome kalau line lambat...dorg kan selalu update data kita setiap 13hb setiap bulan (kalau tak silap) kalau dah 13 or 14hb tu x laju2 aku kompem call n tanya kenapa saya punya still lambat tapi kawan saya punya dah laju...pakej sama woii...... kawan 1 bilik lak tu..... mcm tu gak r kalau kawan aku nye lambat....kitorg call...hahhahahha...duit kottt...rugi rugi

di ingatkan semula ini berdasarkan Pengalaman Aku..selebihnya aku kurang taw....




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh