mArI kaWAn-KAwAn

Monday, 10 March 2014

Antara Faktor Internet Broadband Lambat, Lembab, Perlahan, Tak Laju

Assalamualaikum

berdasarkan pengalaman aku yg x seberapa ni la kan, antara sebab  internet broadband menjadi lembab   (kalau dia lawan lari dengan siput sedut mahupun kura2 naik perahu dia kompem kalah) ialah

faktor kawasan
eleh ko pun tahu kan kan
ye lah kalau kat hutan lawan ngan kawasan bandar (sila jgn bandingkan)
alah contoh kawasan mcm kediaman pelajar ke, ramai sgt guna line yg sama
ni students2 kompem menghapinya, ni lah pengalaman aku..sadisss

kawasan tinggi
kawasan tinggi kat cni bukan lah mcm kat gunung everest mahupun gunung tahan, 
aku bandingkan, dulu aku pnah duduk tingkat 3 ngan 11....tingkat 3 lagi laju woiiii...sabo je la

pakej
ala mesti ko pun taw kan...jgn tak caya ada yg tak taw
aku ada ramai kawan yg guna broadband ni
kalau tanya kadang lupa lah, x taw lah pakej yg dorg ambik...kelajuan berapa......
so jangan lah nak bandingkan ko dan aku....n pleaseee jgn dengki...=P

n lagi satu ko jgn ler bandingkan line broadband maxis ngan celcome (ramai students guna 2 line ni)
seriouss kadang2 celcome lg laju...kadang2 maxis lagi laju.....ye lah kadang2 coverage line dorg pun problem gak...ala mcm nak hantar msg tu

dan problem aku jumpa adalah
MODEM
ye lah modem lah, may b ade yg taw ade yg x taw....contoh x semestinya ko guna line internet broadband celcome, ko wajib guna modem celcome broadband...mcm aku....broadband aku kena curi so aku beli simcard broadband celcome, tapi aku guna modem alcatel n sis aku pun guna cimcard broadband celcome tapi modem vadafone....
kalau aku masukkan simcard aku ke dalam alcatel dia lambat n lembab (mcm sekrg lah) tapi kalau aku masukkan dalam modem vadafone tu lajuuuuuuuuu je.....

kalau ko nye broadband lembab, cer ambik simcard broadband masukkan dalam tepon...laju jer banding guna broadband nye modem tu....tapi aku nye fone x best nak on9 kecik comel mcm tuan nye (uwekkkk =P)


pistttt: dulu masa diploma aku lah org yg selalu call celcome kalau line lambat...dorg kan selalu update data kita setiap 13hb setiap bulan (kalau tak silap) kalau dah 13 or 14hb tu x laju2 aku kompem call n tanya kenapa saya punya still lambat tapi kawan saya punya dah laju...pakej sama woii...... kawan 1 bilik lak tu..... mcm tu gak r kalau kawan aku nye lambat....kitorg call...hahhahahha...duit kottt...rugi rugi

di ingatkan semula ini berdasarkan Pengalaman Aku..selebihnya aku kurang taw....




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

1 comment:

  1. tengpk gadget gak... kalau line, broadband sumer laju, kalau gadget jenis lambat, lambat lah jadinya

    ReplyDelete