mArI kaWAn-KAwAn

Saturday, 23 August 2014

Mengendap si Bakawali

Assalamualaikum

Bakawali hai bunga bakawali
mekar kembang di malam hari




mengendap2 malam tadi, sambil membawa lampu suluh seorg diri
melihat bunga yang canik sekali, hanya kembang di malam hari
yang di atas tanah pun tak berkecuali











p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Tuesday, 13 May 2014

"Duo Giveaway By Henrietta Jose"

Assalamualaikum


two prizes that i would like to have  is

 mini rainbow handmade scrapbook n  handmade scrapbook 

Saya nak menang ni sebab…saya nak jadikannya buku koleksi gambar2 perkembangan hidup, kenangan bermakna terutama perkara pertama yg dilakukan dalam hidup, dan yang penting nak dijadikan buku impian, tambahan pula saya x de photo album  rasmi. so scrapbook merangkap album/buku kehidupanku….scrapbook ni boleh di bahagikan kepada beberapa chapter

CHAPTER 1: IMPIAN HIDUP

Contoh
Top 10 SPM sekolah
Diploma, dgree, master, PhD
Percutian, rumah, kereta dan lain2
Dalam chapter ni akan ditulis yg sudah tercapai atau belum =)

CHAPTER 2:
Kenangan yg terindah,  perkara yang pertama dilakukan…..gambar2 senyummmm je kasi tepek situ

CHAPTER 3:
Gambar kenangan hidup, jatuh bangun kehidupanku

“Ketika kecil ku berlari ke tingkap dan pintu apabila terdengar bunyimu, sehingga kau mampu membuat aku jatuh dari basikal kerna ingin melihat susuk tubuhmu, selalu tertanya2 bila aku mampu dan akan menjadi penumpangmu demi melihat awan dan langit membiru”
_sapa sangka saat itu tiba-tersenyum-tanpa bicara- Alhamdulillah, kasih sayangMu cukup indah_

photo by me.ronazil.ab



Dr chapter 1-3 ianya ibarat flashback…… ‘who am I’…. =)

*setiap gambar akan diselitkan kata2 pemangkin kehidupanku
Sekeping gambar seribu maksud……

Semoga scrapbook ni terlaksana supaya blh menjadi kenangan, renungan dan pengajaran bagi generasiku (ayat mcm dah menang =P).

oh ye, kalau nk taw lebih lanjut sila klik baner, jom joint ramai-ramai.....








p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Friday, 9 May 2014

Dilemma Kasut KonVokesyen

Assalamualaikum

ermmm....sgt delima...mana satu yg nak dipakai....
tu baru nak konvo tu...ni yg dinamakan wanita...yo lah sgt
ye lah... ape yg indah sebagai  student selepas menamatkan sesi pembelajaranya... melainkan menantikan detik konvokesyen....ke aku sorg je yg rasa mcm tu???
ye lah dulu masa dip mak n ayah x dpt dtg...masalah transportation kate kn...ni insyaAllah lah dpt g... nak nak g sehari sebelum konvokesyen ade majlis menggondolkan kepala cucunda  baru ayahanda aku(+kenduri kawin sepupu ank buah)...excited org dah lama x dpt cucu...
 berbalik kepada...dilema aku tu....

mana nak pakai oiiiiii

ayahanda tak bagi beli kasut baru...dia kata "kasut ko dah banyak" mane de banyak la.....dah rosak...mengalami proses penggelupasan kulit...hohohoi...

masa nak g beli masa hari buruh kat sogo ritu...dah pulak ada perhimpunan baju merah tu ha...dah kacau program...hanya sempat mengukur jalan masjid india...hahhaha

saat jam 2.25 minit pagi 10 haribulan mei dan sepatutnya aku dah nak tidur kerana nak bertolak p ambik jubah konvo....namun aku masih x mampu untk mmbuat pilihan...kakak2 aku hanya membenarkan 2 pasang kasut untuk dibawa....kata x muat kete...aduhaiiiiii....

 ni jer yg ade.... ni yg ayahanda kata banyak...ohhh tidakkk

 baru pakai beberapa kali....rasa nk pakai yg ni tapi...ermmm rendah dr yg lain, aku rendah takut nampak sgt pendek dlm gambar konvo nnti

dah pakai masa konvo dip....pilihan kawanku dulu

dah pakai banyak kali, turun naik bas, komuter lrt dan sekutu baginye....dah ade penggelupasan...ohhh syg...sgt sedap ini crocodile

x penah pakai...beli disebuah kedai di kota bandung....bila pulang ke tanah air, kurasa...ohhh buang tebiat nye aku mmbeli ini kasut...ade lagi sepasang aku beli...tidak termasuk senarai kasut dilema....

cer teka kasut yg mana aku pakai time konvo nnti....12 mei ade jawapan...ari ni x de jawapan lg

ni baru kasut nak konvo, ape punya olang lah atu ni yaiiii yaiiii...ohoiiiiii

p/s: ku taw ayahanda tak kasi beli kasut baru, kerana sejak dulu ayahanda mengajar kami pakai apa yg ada, berjimat, cermat.....hanya 1....ohhhh sadissss




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Saturday, 22 March 2014

Susun atur: kerongsang @ pin tudung @brooch

Assalamualaikum


Aku susun je kerongsang dalam bekas ni


Tapi susah kalau nak letak mana-mana, makan space lah pulak

Bekas nye besar
Bila bawak g belajar memang letak dalam tipuware kecik
Tapi alangkah sedih nya….bila mereka bertemu maka tercabut2 lah mata nye
Sadisss
Kalau dah tercabut mata, dah cacat….maka hilanglah selera tuannye nak pakai

Byk yang dah hilang, banyakkkkkkkk yg cacat…
Beli rm10 dapat 12 pun byk yg dah hilang….
Dulu berangan nak buat koleksi brooch rama2 ni…tapi hampehhh
Mereka seolah2 hidup, terbang meninggalkan tuannya…hahahhaha
Yg paling bengang jarum berkarat (barang murah kn)…
Dulu masa dip aku g lah padang besar…bukan main byk aku borong….sadisss byk juga yg hilang
Sekrg dah malas dah…ni je yg ada…. X byk pilihan utk dipakai...yg dah lama lg tak da hati nk pakai…huahuahuahua….
Tunggulah dah ada kerja…ade duit sendiri…mungkin bertambah koleksi lagi






p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Monday, 10 March 2014

Antara Faktor Internet Broadband Lambat, Lembab, Perlahan, Tak Laju

Assalamualaikum

berdasarkan pengalaman aku yg x seberapa ni la kan, antara sebab  internet broadband menjadi lembab   (kalau dia lawan lari dengan siput sedut mahupun kura2 naik perahu dia kompem kalah) ialah

faktor kawasan
eleh ko pun tahu kan kan
ye lah kalau kat hutan lawan ngan kawasan bandar (sila jgn bandingkan)
alah contoh kawasan mcm kediaman pelajar ke, ramai sgt guna line yg sama
ni students2 kompem menghapinya, ni lah pengalaman aku..sadisss

kawasan tinggi
kawasan tinggi kat cni bukan lah mcm kat gunung everest mahupun gunung tahan, 
aku bandingkan, dulu aku pnah duduk tingkat 3 ngan 11....tingkat 3 lagi laju woiiii...sabo je la

pakej
ala mesti ko pun taw kan...jgn tak caya ada yg tak taw
aku ada ramai kawan yg guna broadband ni
kalau tanya kadang lupa lah, x taw lah pakej yg dorg ambik...kelajuan berapa......
so jangan lah nak bandingkan ko dan aku....n pleaseee jgn dengki...=P

n lagi satu ko jgn ler bandingkan line broadband maxis ngan celcome (ramai students guna 2 line ni)
seriouss kadang2 celcome lg laju...kadang2 maxis lagi laju.....ye lah kadang2 coverage line dorg pun problem gak...ala mcm nak hantar msg tu

dan problem aku jumpa adalah
MODEM
ye lah modem lah, may b ade yg taw ade yg x taw....contoh x semestinya ko guna line internet broadband celcome, ko wajib guna modem celcome broadband...mcm aku....broadband aku kena curi so aku beli simcard broadband celcome, tapi aku guna modem alcatel n sis aku pun guna cimcard broadband celcome tapi modem vadafone....
kalau aku masukkan simcard aku ke dalam alcatel dia lambat n lembab (mcm sekrg lah) tapi kalau aku masukkan dalam modem vadafone tu lajuuuuuuuuu je.....

kalau ko nye broadband lembab, cer ambik simcard broadband masukkan dalam tepon...laju jer banding guna broadband nye modem tu....tapi aku nye fone x best nak on9 kecik comel mcm tuan nye (uwekkkk =P)


pistttt: dulu masa diploma aku lah org yg selalu call celcome kalau line lambat...dorg kan selalu update data kita setiap 13hb setiap bulan (kalau tak silap) kalau dah 13 or 14hb tu x laju2 aku kompem call n tanya kenapa saya punya still lambat tapi kawan saya punya dah laju...pakej sama woii...... kawan 1 bilik lak tu..... mcm tu gak r kalau kawan aku nye lambat....kitorg call...hahhahahha...duit kottt...rugi rugi

di ingatkan semula ini berdasarkan Pengalaman Aku..selebihnya aku kurang taw....




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Thursday, 6 March 2014

Organizing Ideas: SUSUN ATUR wayar

Assalamualaikum

pagi2 buta tadi sedang aku mencari maklumat tentang sesuatu
ala ade aku cite kat entry ni...kat sini

aku jumpa pasal idea ni

Photo: See what you can do with empty toilet rolls! We're already dealing with unruly hair at times, now we don't have to worry about tangled wires. :)
sumber asal gambo n maklumat adalah dr fb ni (x sangka fb pasal ehem2 share benda ni)

guna roll tisu tu je
jimat...kumpul banyak2
x payah buang
recycle ape yg ada..

kalau malas kumpul aku rasa guna PVC tu pun boleh....potong2 ikut ukuran yg kite suke (tapi kena beli r)...kalau nak free merayau kat kawasan pembinaan (seperti biasa idea aku terlebih bernas)...

ok tata
titi
tutu

daaaaaaaa





p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

ini PANDORA ke???

Assalamualaikum



ini PANDORA ke???


 tadi aku g TESCO, nmpak satu product kalau beli dapat hadiah free

comel lak tu

belek2 nampak charm...comel oiiiii....

kompem r bukan PANDORA nye

melampau r beli benda tu dapat hadiah PANDORA =p

AKU TERGODA DISITU

walau bukan tapi AKU MAHU

tapi aku tak jumpa dia brachelet dan x taw lah mcm ne nak cari

pagi2 buta menggoogle tapi x kuar, google image jumpa lah satu blog

aku sampai tinggalkan soalan sengal kat blog tu....agak2 tuan blog pun terkezuttt nmpak soalan pelik...hahhahhaha (terasa sedikit KURANG pandai di situ) 

pastu tetiba kecerdikkan ku kembali....(poyos giler )
kompem r product tu ade fb.....terjah je ler... hahahhahha


sumber gambo: fb product tersebut



charm daun n love ler tadi aku jumpa....yang love tu comel bangat


hehhehhee

pleassseeeee product di atas jgn saman aku sebab aku pengguna setia product mu(kena tulis walau aku malu nanti org taw....takut kena saman juta2)
pleaseee PANDORA jgn saman aku...aku masih belum mampu membeli productmu

agak2 kalau suka berangan mcm aku ni leh jer beli product ni...
agak2 x mau, mana2 mak org tu leh kasi anak ko pakai
dari jauh kalau org nampak mesti cakap....''fuyohhhh mak belikan pandora untuk ank"
hahahhhaa.....idea aku memg selalu terlebih bernas

agak2 leh tak esok sis aku balik keje gedik2 ajak g tesco semata2 nak beli benda ni

huahuahuahuahua

sadisssssssss tol aku ni

jgn kutuk aku taw.....pleaseeeee

bye....tata..titi.....tutu....daaaaaaaa














p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

MeNanG gIVEaWaY seKaLI BaGAikn MeNaNG beRkALi-KaLi

Assalamualaikum

aku kn pnah join giveaway dari ryyhan.blogspot.com n aku pnah cite kat sini
aku ingatkan dpt sekali  je lah baca free
rupa2 nye 2 bulan sekali zinio akan email tapi majalah yg sama je ler



march april pun dah dapat....
tgk menang sekali bagai menang berkali2...hohohoho


pisstttttt aku menang giveaway lagi ala yg aku joint kat sini  hehehhhehehe


ni aku share sikit pic dalam vogue living ... aku kan x kedekut (poyos giler ayat) sila jgn menyampah......dushhh..grrrrr

korg tgk gambo je r...malas nak ulas mcm pengulas sukan tu ha....

aku pun bkn baca sgt pun...tgk gambo je lebih...huhuhuahuahua

keluaran MAC-APRIL








JAN-FEB






NOV-DEC 2013






takat ni jer yg aku mampu tunjuk

ok bye 
tata titi tutu....daaaaa



p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Tuesday, 4 March 2014

1st Giveaway by BondaQalish

Assalamualaikum


Jom join ramai...lai lai...


syarat pun cukup mudah 

  • Buat Entry tajuk1st Giveaway by BondaQalish"
  • Tempek banner di atas dan backlink ke entry
  • Follow blog Bonda Qalish
  • Like FB Page Qalish Garden. (di sidebar)
  • Then comment url entry korang di entry http://bondaqalish.blogspot.com/2014/03/1st-ga-hm-fl-clutch-by-bondaqalish.html
ok done...

semoga ada rezeki saya...Amin




p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh

Sunday, 23 February 2014

1st time ke luar Negara



Assalamualaikum

Hanya menaiki pesawat air asia dari lapangan terbang LCCT dengan memakan masa lebih kurang 2 jam sudah mendatangkan keterujaan kerana buat pertama kalinya saya menyeberang dari sepadan Malaysia. Buat julung kali nya juga, kami  pergi bersama keluarga pakcik, ianya seolah2 ibarat ‘family trip’. Ketibaan kami di sambut oleh pemandu pelancong dan pemandu kenderaan. selepas itu percutian 3 hari (4 hari ke?) 2 malam pun bermula....

sila lahan gambar di bawah untuk mengetahui tempat yg dikunjungi.... =)


lcct


air terjun lembah anai, dikatakan airnya dapat menyerikan wajah


tasik singkarak, sekiranya anda tenggelam keselamatan anda tidak dapat dijamin




sarapan pagi yang simple




pusat dokumentasi dan informasi kebudayaan minangkabau, di sini anda akan diterangkan berkaitan dengan adat istiadat minangkabau, perbezaan adat pepatih dan temenggung



kawasan luar pusat tersebut


di sini anda boleh menyewa baju untuk bergambar....



pelamin perkahwinan minangkabau





antara kedai makan yang popular dikalangan pelancong



makanan minang yang sedap dan lazat..... gulai ikan yang menambat selera




kedai makan di atas air



masakan minang, sekiranya ingingkan minuman sejuk anda kena order n byr sendiri kerana tidak termasuk dalam pakej




pertama kali menunggang kuda di perkarangan intano basa pagaruyung



di hadapan istana basa pagaruyung, kaum2 ibu yang berniaga buah-buahan yang segar. buah avocado yg sgt besar pun ada di jual. malah di seberang jalan turut ada yg mnjual air dan buku2, seperti karya hamka.



menara ini dipanggil jam gadang, gadang membawa maksud besar


tempat membeli belah, iaitu pasar atas. amat berhampiran dengan kawasan jam gadang. banyak hasil kain sulaman dan telekung dijual di sini....


salah sebuah masjid di sana 


sebuah bas yang membawa remaja berlibur. comel kan?

kedai kopi, dibelakang nye ade pemandangan yg sgt cantik dan tak disangka2....



di sini juga ada kawasan bagi masyarakat india dan cina. ini merupakan kawasan bagi masyarakat cina


senibina masjid yg agak lain dgn malaysia


nampak tak menarik???

seronok sebenarnye...korg pergi baru taw

padang n bukit tonggi je pun...

poyos giler aku...hahahhalalalala

tahun lepas punya cite lak tu...huahuahuahua

bye....tata titi tutu..daaaaaaa





p/s: tEgURlaH dAn peRBETuLKAn laH sEkiranya Aku saLah....mmmmmuahhhh